Sada je vreme da planirate letovanje u Egiptu za narednu sezonu

Egipat ima uglavnom dva godišnja doba, zimu i leto. Zima počinje u novembru i završava se u aprilu, a leto počinje u maju i traje do oktobra. Leto u Egiptu je sušno i može biti užareno u određeno doba dana, pa se najčešće Egipat letovanje uzima u obzir van sezone.

Iako bi klima mogla biti i blaža zimi, postoje određene prednosti poseta Egiptu tokom leta. Evo koje su to prednosti putovanja u Egipat u maju, junu, julu, avgustu, ali i tokom prve polovine septembra.

Provedite vreme na prelepim egipatskim plažama!

Iako je na plažama sigurno ogromna gužva tokom toplih i sunčanih dana, leto je ipak najbolje vreme da se na pravi način doživi letovanje u Egiptu. Hurgada i Šarm El Šeik bi trebalo da budu glavne destinacije ako nameravate da istražite Egipat tokom leta.

Na raspolaganju ćete imati maksimalnu količinu sunčevih sati, čak i do 14 sati dnevno i to je idealno za sunčanje, plivanje i sportove na vodi.

Idite na jedrenje Nilom

Ukrcajte se na egipatsku jedrilicu i krstarite jednom od najistaknutijih reka sveta. Opustite se, zastanite duž rute kako biste plivali i uživajte u pogledu na reku. Letovanje u Egiptu podrazumeva, ne samo kupanje u moru, nego i uživanje u lepotama Nila.

Ronite Crvenim morem!

Crveno more jedno je od vodećih svetskih destinacija za ronjenje. Neverovatni koralni grebeni i bogat morski svet nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Hurgada, Šarm El Šeik i Marsa Alam su sve popularnija mesta za ronjenje u Crvenom moru i privlače turiste iz svih krajeva sveta.

Krenite na istorijsko putovanje u Aleksandriju

Provedite dan ili dva u Aleksandriji obilazeći ovaj drevni lučki grad i industrijsko središte Mediterana. Dok ste tamo, posetite palatu Al-Montazah i njene bujne vrtove, čuvenu džamiju Abu Al-Abbas Al-Mursi, kao i Aleksandrijski nacionalni muzej, skladište artefakata iz helenističkog perioda. Obavezno prošetajte šetalištem dugim 10 milja i uživajte u pogledu na Istočnu luku.

Posetite dragulj istorije

U ogromnom kompleksu Velikog egipatskog muzeja smeštena je neograničena zbirka artefakata i antikviteta, od kojih mnogi ranije nisu bili izloženi. Odvojite dovoljno vremena za istraživanje ovog istorijskog mesta, a posebno istražite Stari Kairo, jer predstavlja susret islamske, koptske i jevrejske umetnosti. Koptski Kairo i njegove brojne starije crkve i hrišćanski spomenici su najistaknutiji, a najpoznatiji su Viseća crkva i Rimokatoličko groblje.

Džamiju Amr Ibn El-Aas vredi posetiti, a sinagoga Ben Ezra prijemčiva je za širu javnost.

Kosmopolitski Zamalek obavezno treba videti!

Letovanje u Egiptu nije letovanje, ako se ne ode na krstarenje Nilom ili ne poseti Zamalek. Bogato naselje Zamalek u zapadnom Kairu nalazi se na severnom delu ostrva Gezira u reci Nil. Ovde se mogu pronaći razne šarmantne knjižare, restorani, antikvarnice i hoteli, koji predstavljaju najbolje što kosmopolitski Egipat može da ponudi.

Prva na listi svakako bi trebalo da bude Kairska opera. Otvorena 1988. godine, ova opera je glavno mesto umetnosti u Kairu, dom najcenjenijih egipatskih muzičkih grupa. Izgrađena je sredstvima koje je obezbedila japanska vlada, a sedmospratna struktura ima tri odvojena pozorišta, uključujući i mesto na otvorenom.

Šetajte ulicama Zamaleka i uživajte u ukusnoj hrani, probajte najbolji burger na ostrvu ili izaberite egipatski obrok u hipi kuhinji. Za desert ne smete propustiti kolač od jabuka koji se služi vruć sa karamel sosom. Uživajte tokom svog letovanja u Egiptu i pišite nam utiske!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *