10 zabavnih činjenica o popularnim Mopsovima

Sve u vezi rase mops je zabavno – od samog izgleda pasa, koji navodi na smešak, do njihovog šašavog ponašanja, koje će oduševiti i najstarije i najmlađe. Da, mopsovi su rođeni zabavljači, humoristični mali psi koji uživaju u ljudskoj pažnji i odobravanju.

U nastavku ćete saznati mnoštvo zanimljivih i fascinantnih činjenica o mopsovima. Hajde da zajedno bliže upoznamo ove dražesne male klovnove!

Mops je drevna pasmina

Iako je poslednjih decenija dobio na ekstremnoj popularnosti i danas je jedna od najpopularnijih pasa na svetu, mops je veoma stara rasa – datira čak 400 godina p.n.e. Pošto se loza mopsa proteže tako daleko u prošlost, njihova rana istorija je malo mutna. Većina veruje da je rasa nastala u Kini i da je nazvana (ili barem blisko povezana sa rasom koja se zove) „lo-sze“. Budistički monasi su pse držali kao kućne ljubimce u tibetanskim manastirima.

Bili su tretirani kao članovi kraljevske porodice

Kineski carevi držali su mopse kao svoje lične pse i častili ih svim luksuzima kraljevskog života. Mopsovi su uživali u vrhunskim poslasticama, bili su tetošeni, maženi i paženi. Ponekad su razmaženi kučići dobijali svoje mini palate i čuvare.

Mops je zvanična rasa holandske kraljevske porodice

Godine 1572, Holanđani su bili usred Osamdesetogodišnjeg rata, dugotrajne borbe protiv Španaca. Princ od Orange, Vilijam Tihi, poveo je holandske snage u bitku. Prema holandskoj legendi, dok je princ jedne noći spavao u svom šatoru, španski atentatori su vrebali napolju. Srećom, Vilijamov mops, Pompej, bio je tu da divlje laje i skoči na lice svom vlasniku. Princ se probudio i uhvatili su njegove potencijalne ubice. 

Zbog toga se mops smatrao službenim psom kuće Orange. Slika princa Vilijama I iznad njegove grobnice takođe prikazuje Pompeja kod njegovih nogu (iako je čudno, taj pas nema ravno lice, zbog čega neki veruju da je u pitanju druga rasa). Kasnije, kada je princ Vilijam III došao u Englesku da vlada sa svojom suprugom Meri II, doveo je svoje mopse, koji su nosili male narandžaste trake na krunisanje svog gospodara 1689.

Savršeni mops ima dva zavijutka na repu

Mopsi su poznati po svojim uvijenim repovima koji se savijaju prema telu. Prema AKC-u, „dvostruki uvojak je savršenstvo“ – pokazuje da je pas iz plemenite loze.

Postoji mops sa master diplomom

Godine 2009. mops Čester Ladlou je diplomirao onlajn na Univerzitetu Ročvil (Rochville). Upis ga je koštao oko 500 dolara, a aplicirao je online. Nedelju dana kasnije, dobio je ocene, diplomu i nalepnicu za auto poštom. Iako nikada nije pohađao čas, dobio je 3,19 i peticu iz finansija. Čester je možda bio prvi mops koji je dobio diplomu.

Šteta što Univerzitet Rochville nije akreditovan. Cela stvar je bila štos koji je izveo web sajt pod nazivom GetEducated.com. Web stranica daje pregled onlajn koledža kako bi zaštitila studente od prevare sa diplomama. Dakle, iako mops Čester ima diplomu, nećete ga videti da uskoro dobija posao (osim ako taj posao nije gluma u ​​slatkim reklamama).

Postojala je tajna organizacija koja je dobila naziv po mopsu

Oko 1740. rimokatolici su formirali tajnu bratsku grupu pod nazivom Red mopsa. Papa je zabranio katolicima da se pridruže masonima, pa se ova grupa formirala kao zamena. Izabrali su mopsa kao svoj simbol jer su psi bili odani i od poverenja. Veliki majstor je bio muškarac, ali svaka divizija grupe imala je dva „velika mopsa“ koji su uvek bili jedan mužjak i jedna ženka.

Da bi se pridružili, od članova se očekivalo da dokažu svoju privrženost ljubeći zadnji deo Velikog Mopsa ispod njegovog repa (srećom, Veliki Mops je bio od porcelana). Druge otkačene navike uključivale su nošenje ogrlica za pse, grebanje po vratima lože za ulazak i glasno lajanje.

I Žozefina Bonaparta je imala mopsa

Napoleonova supruga Žozefina imala je kućnog ljubimca mopsa po imenu Fortune kojeg je toliko volela da je odbila da psu spava bilo gde osim u njenom krevetu. Priča se da kada je Napoleon prvi put ušao u krevet sa svojom novom ženom, njen mops ga je ugrizao za nogu.

Mopsovi su bili redovni stanari britanske kraljevske palate

Mnogo pre nego što je kraljica Elizabeta II upoznala svog prvog korgija, kraljica Viktorija je bila najbolji britanski odgajivač pasa i volela je mopse. Viktorija je bila toliki ljubitelj pasa da je takođe zabranila praksu obrezivanja ušiju, omogućavajući vlasnicima mopsa da uživaju u baršunastim ušima svojih štenaca u svoj njihovoj slavi.

Pljosnati nos mopsa je izvor slatkih muka

Mopsi su brahikefalni, što znači da su njihovi nosevi ravni sa ostatkom lica, više nego kod drugih pasa, navodi Moj ljubimac. Iako su slatka, ova zbrčkana lica mogu dovesti do problema sa disanjem. Njihova struktura lica otežava dugo i duboko udisanje, zbog čega možete čuti kako mops zadihano šišti dok trči okolo. Psi su i dalje veoma energični, ali ne podnose dobro visoke temperature, nisu najbolji plivači i mogu imati problema u avionima.

Mops je stvoren da bude pratnja

Mopsovi su odlični kućni ljubimci zbog svoje prilagodljive ličnosti. Bez obzira da li volite da ostanete kod kuće ili uživate na otvorenom, ovi mali psi će biti spremni za sve. Odgajani da budu saputnici, njihovo omiljeno mesto je pored vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *