Kako napraviti zdrave sladolede – 4 recepta

U toku leta sebi dajemo oduška i konzumiramo veće količine slatkiša, odnosno sladoleda. Iako je dobro poznata kalorijska vrednost ove poslastice, često se tešimo kako će nas sladoled zapravo rashladiti. Ipak, od nekih vrsta sladoleda ne morate da se suzdržavate, s obzirom da su veoma zdravi i da nećete brinuti o kilogramima dok ih budete konzumirali. U isto vreme ovi sladoledi će vas i zaista rashladiti.

Malina sladoled

Treba iskoristiti priliku i jesti što više malina u periodu kada su one aktuelne i u zemlji koja je po malinama poznata. Pored toga što se maline u velikom broju izvoze i Srbije, one su dostupne na gotovo svakoj tezgi, a sreće imaju oni kojima one uspevaju u dvorištu ili na imanju. Za sladoled od malina biće vam potrebne naravno maline, zatim malo jogurta, prirodni zaslađivač stevia i malo ekstrakta vanile. Zasta ne morate da vodite posebno računa o meri, jer ćete sami procenite gustinu. Ipak, evo predložene količine za otprilike dve osobe: 4 šoljice malina, dva čaše jogurta, malo stevie, i pola kesice ekstrata od vanile. Ove sastojke samo treba dobro da izblendate dok ne dobijete smesu koja podseća na sladoled. Zatim, kao i svaki sladoled treba zamrznuti, a kasnije sa komadićima malina poslužiti.

Kokos sladoled

Ljubitelji kokosa, čokolade i sladoleda verovtno će u ovoj zaleđenoj poslastici pronaći svoj omiljeni dezert. Kako biste ovaj sladoled učinili još boljim treba mu dodati i malo voća. Naime, biće vam potrebno od 300 do 500 grama voća po izboru (kupine, maline, trešnje, jagode), jogurt (oko pola litra), malo stevie ili nekog drugog prirodnog zaslađivača, oko 20 grama kokosovog ulja i jedna crna čokolada. Prvo ćete u blender staviti voćkice, jogurt i steviu ili neki drugi zaslađivač. Kada napravite smesu istu kao i u prvom receptu, onda je treba ohladiti. Zatim istopite čokoladu i dodajte kokosovo ulje, a zatim tom smesom prelijte sladoled. Kokosovo ulje je prilično zdravo i dobro je koristiti ga ne samo u ishrani, nego i kao melem za kožu. Zato ne treba da brinete o kalorijama kada jedete ovaj sladoled, već samo o onim zdravim sastojcima koje unosite u vaš organizma, pre svega iz kokosovog ulja, a zatim i iz voća.

Banana sladoled

Sladoled od banane je verovatno i najlakši koji možete pripremiti. Sve što je potrebno da uradite jeste da zaledite nekoliko banana. Kada budu sasvim zaleđene potrebno je da ih isečete na kolutiće, zatim stavite u blender, izmiksate i već ste dobili sladoled. Kašikom za sladoled napravite kugle i servirajte. Ovde je sva vaša kreativnost i mašta dobrodošla. Možete pre blendanja dodati i neke druge ukuse, poput kokosovog ulja, malo čokolade, nekih drugih zaleđenih voćkica i slično. Kasnije sladoled od banane možete dekorisati listovima nane, samlevenim orasima, kikirikijem, bademom i ali drugim najraznovrsnijim zdravim namernicama koje dolaze iz bogate ponude i asortimana različitih veleprodaja zdrave hrane.

Sladoled od cimeta i jabuke

Tople domaće pite sa jabukama i cimetom u toku leta može zameniti ova hladna poslastica, koja ukusom, ali i mirisom može podsećati na ovaj savršeni dezert. Biće vam potrebne zamrznuti komadići jabuka, malo niskokalorične kisele pavlake, ekstrakt vanile, cimet, jedna banana i malo leda. Važno je naglasiti da količina sastojaka zavisi od toga za koliko osoba pripremate sladoled. Kao i u prethodnim primerima sve je potrebno izblendati, zatim staviti u zamrzivač neko vreme i kasnije poslužiti uz dekoraciju po vašoj želji.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *